СУ „Екзарх Антим I“, Казанлък е участник в Програмата за училища посланици на Европейския парламент от 2018 година.

Tuesday 23 January 2018

Програма за училища посланици





Информационното бюро на ЕП прилага образователна програма, която е насочена към ученици и учители от средни и професионални училища
Тази образователна инициатива се нарича Програма за училища посланици на Европейския парламент.
Основната цел на Програмата е да подобри осведомеността сред учащите относно Европейския съюз (ЕС), европейското гражданство и парламентарна демокрация, както и относно Европейския парламент (ЕП) като институция, която представлява гласовете на гражданите и с която те могат да си взаимодействат, за да се включат активно в създаването на европейския дневен ред.
Програмата за училища посланици се стреми да разясни на младежите в горния курс на обучение техните права като европейски граждани, да ги запознае с работата на техните представители в ЕП, както и да им покаже как те самите биха могли да оказват влияние върху политическия и демократичен живот в Европейския съюз.
Цел, която трябва бъде постигната с течение на годините, е развиването на дълготрайни взаимоотношения и партньорства между училищата и Информационното бюро на ЕП, както и създаването на устойчива мрежа от учители като разпространители на знание за ЕС.
Учениците и учителите, които участват и изпълняват Програмата, ще получат информация за правата и задълженията, произтичащи от европейското гражданство, и ще се запознаят с ролята, която ЕП играе в европейския процес на вземане на решения. Целта е да се гарантира, че младите хора са добре запознати с възможностите за реализация, които им предоставя ЕС, както и че разбират важността на демократичния процес и гласуването на национални и европейски избори.






















Разширяване на Европейския съюз през годините
EC-EU-enlargement animation.gif
By Kolja21 - Собствена творба, CC BY-SA 3.0, Link







No comments:

Post a Comment